Hemstudiedag 15/2

1.  De ska flytta till något som kallas för Allt swisch av Brunos syster och ligger mer än en kilometer bort från Berlin.  Pappan har även fått ett jobb där och det är därför de är tvungna att flytta.

2. Det finns flera tydliga exempel som visar på att berättelsen inte utspelar sig under 2000-talet så som orden dom använder sig av.

”Vad gör Maria?” – så säger man inte längre i dags läget man hade sågat något i stil med ”vad gör du?” Eller ”vad gör du Maria?” Inte bara använda sig av namnet.

”Ta adjö” – idag använder vi oss inte av ordet adjö utan denna fras hade översatts till ”säg hejdå”

”Drog ut alla hans ägodelar ur garderoben och packade ned dem i fyra stora trälårar” – man använder inte längre ordet trälårar

”Familjens husa” –  är något man idag skulle ersätta med hembiträde, eftersom att man inte använder detta ordet speciellt mycket längre.

3. Det nya huset de hade kommit till var tvärtemot de i Berlin. När han först såg huset spärrade han upp ögonen och bara gapade, och slog ut armarna åt sidorna. Han gillade inte alls de nya huset i jämförelse med de andra. Det fanns inte heller några andra hus i närheten( låg helt öde). Vilket var en av fördelarna med de gammla huset att de fanns 6 andra hus som liknade hans och att han hade mycket kompisar i närheten som han tyckte om att leka med.

4. Bruno visste inte mycket om sin pappas jobb, förrutom att Führern hade stora planer för honom och att han hade en fantastisk uniform, och att de behövde bo i de nya huset pga h jobbet hans pappa hade. Även att de hade något med soldater att göra och att det var ett viktigt jobb.

 

 

One Comment

on “Hemstudiedag 15/2
One Comment on “Hemstudiedag 15/2
  1. Mathilda – du visar god läsförståelse och tar fram bra exempel, speciellt ord/uttryck som tyder på att berättelsen inte utspelar sig i nutid. Vad tror du det är för jobb pappan fått…? Det får du se. /Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *